Beker 1Het weekend van 25 en 26 november 2017 stond bij de HKB in het teken van de Bekerkampioenschappen van Nederland. Op zaterdag mochten wij de 2e divisie verwelkomen, met teams uit Zuidbroek, Winterswijk, Utrecht, Drouwen, Oost-Gelderland en Haarlem. Mevrouw Jetty Koning was, als erelid van de KNKB, de afgevaardigde van de Kegelbond.

Het Bekerkampioenschap is misschien wel de leukste wedstrijd van het jaar. Het is een gevecht van man tegen man, vrouw tegen vrouw en ik heb zelfs vrouw tegen man gezien. Een strijd tegen je directe tegenstander. Win je, dan heb je 2 punten voor je team, verlies je dan gaan die 2 punten naar de tegenpartij. Zo krijg je op elke baan gelijk een mooie strijd te zien en moet elke deelnemer bij de les blijven.

Zaterdag was het vrij overzichtelijkheid 6 teams, 2 poules. De winnaar van de ene poule tegen de 2e van de andere poule. Daar de winnaars van gooien in de finale en de verliezers mogen uitmaken wie er 3e wordt. De nummers 3 van de poules gooien tegen elkaar om de 5e en 6e plaats.

Winterswijk en Alinghoek waren overduidelijk de beste in hun poule. Utrecht en Acht om de Lange werden goede tweede. Ook de kruisfinales werden door de beide poulewinnaars gewonnen. Een terechte finale kan je dus zeggen. Linda en Marissa mochten om de eerste 2 punten gooien, het werd een spannend strijd van hoog niveau. Marissa kwam op 171 hout uit en Linda wist één hout meer om te gooien. 2-0 voor Alinghoek. De mouwen van Winterswijk werden opgestroopt en Vera zette de score op 2-2. Dan good en een klein beetje old Ben, hij begon met een viertje, kan ook een vijf geweest zijn. Volgens kenners gooide hij iets te zacht en doordat zijn bal aan de ene kan minstens 2 millimeter afwijkt van de andere kant gaat zo'n bal naar binnen, dar weet iedereen. De volgende ballen werden wat krachtiger gegooid en zo kwam Ben op een mooie 174 uit, Jans gooide 20 hout minder en de stand werd 4-2. Toen ook Wim zijn partij met 13 hout verschil won was de strijd beslist in het voordeel van Winterswijk. Sven en Frank gooide om de bekende baard van de keizer. Toch wilde Sven nog wel even laten zien wat hij in huis heeft. 178 hout is geen kattenplas, 2 hout missen op 20 ballen noemen wij een topprestatie. Frank bleef op 164 steken, ook niet slecht. Met een 8-2 overwinning mocht Winterswijk zich kampioen van Nederland in de 2e divisie noemen.

Utrecht en Acht om de Lange gingen in de kleine finale de strijd aan. Na de eerste 3 gooiers stonden de heren uit Zuidbroek al met 6-0 voor. Erik en Adriaan brachten de stand nog terug naar 6-4 maar de derde plaats was duidelijk voor Acht om de Lange.

In de strijd om de 5e plaats toonde Haarlem zich een goede gastheer door de dames van de OGK voor te laten gaan.

Div2

Dan de zondag, nu mochten wij de crème de la crème van de Nederlandse kegelelite begroeten. Maastricht met drie voormalige Nederlandse kampioenen, de Bargen met de huidige recordkampioen en een voormalig kampioen, Utrecht met een voormalig kampioen en vlak ook Haarlem niet uit met drie voormalig kampioenen. Als ik het allemaal bij elkaar tel kom ik aan 20 kampioenen, een deelnemersveld om van te kwijlen.  

De nummers een en twee van vorig jaar waren aangewezen als groepshoofd. De andere deelnemers kwamen door loting bij een van deze twee in de poule te zitten. Dat groepshoofd niet alles zegt bleek al snel, Maastricht 1 speelde gelijk tegen de Bargen en Haarlem versloeg Alinghoek. In poule B werd Maastricht 1 de winnaar en in poule A was het Haarlem. De nummers twee werden De Bargen en Alinghoek. Kruisfinales Maastricht 1 tegen Alinghoek en Haarlem tegen de Bargen. Bij Alinghoek kon alleen Okko een baan winnen, waardoor de winst met 8-2 naar Maastricht 1 ging. De andere kruisfinales was een stuk spannender, Jan en Fred wonnen hun baan 4-0 dus, er waren nog twee punten nodig om naar de finale te gaan. Dat deden Marcel en Klaas samen, allebei een gelijkspel en de stand kwam op een onoverbrugbare 6-2. Pierre wist er nog 6-4 van te maken, maar het leed voor de Bargen was al geschied. O ja, Bennie weet nu ook wat een overspringer is.

De beide finalisten van vorig jaar mochten in de troostfinale uitmaken wie de bronzen positie in zou nemen. De Bargen kwam 0-2 achter, maakte gelijk, kwam 4-2 voor, kwam weer gelijk en toen kwam Pierre, hij sloot als laatste gooier op topniveau af met 89 en 90, (je bent kampioen van Nederland of je bent het niet). 6-4 en de derde plaats voor de Bargen.

In de finale kwam Haarlem met 2-0 voor, dat liet Maastricht 1 niet op zich zitten, via 2-2, 2-4 en 2-6 maakte Maastricht korte metten met de aspiraties van Haarlem. Frans wist er nog wel 4-6 van te maken maar de w

Div1

innaar was al bekend.

De nummers 5, 6 en 7 kwamen uit de verliezerspoule, deze poule duurde wat langer dan een prominente deelnemer van OGK dacht. De bal lag al in de auto terwijl er nog een baan moest worden gegooid. Zijn team

werd wel vijfde, Borculo werd zesde en Maastricht 2 werd nummer zeven.

De voorzitter van de KNKB deed, bijgestaan door twee lieftallige dames, op de van hem bekende wijze de prijsuitreiking. Klaas maakte nog wat foto's en zag dat ieder team perfect in de kleding had geïnvesteerd. Al met al een prachtige dag met kegelen op zeer hoog niveau.

Haarlemse Kegelbond

Klaas Reus