Alle kampioenen 2018 op het ereschavotAls een wedstrijd ooit reclame voor de kegelsport is geweest, dan was het wel het Persoonlijk Nationaal Kampioenschap Dames en Heren A op zondag 6 mei in het kegelcentrum van de Nijmeegse Kegelbond.

Reclame voor de sport door de spanning en het niveau, terwijl daarnaast het hoge bezoekersaantal bewees dat veel liefhebbers graag willen genieten van topkegelaars.

Natuurlijk waren er de bekende stuurlui aan de wal die wisten te voorspellen welk gemiddelde de aanstaande kampioenen moesten gooien. Ze kunnen het weliswaar zelf niet gooien, maar ze kunnen toch zeker wel inschatten wat onze nationale toppers moeten gooien? Dus mooi niet!Veel belangstelling voor het kampioenschap

De eerste ronde zette Vera Lensink met een kick-start van 130 ht. de toon, maar met een score van 115 ht. in de derde ronde waren haar kansen al min of meer verkeken.

Na die 3e ronde leek zich de top 3 van de dag te hebben gevormd, maar met een fraaie serie van 131 ht. wist Kina Heuvingh zich in de vierde ronde weer in de strijd te mengen. Zij gooide zich naar de 2e plaats achter Marissa Tervoert, waardoor Petra Westerhuis een plaats daalde en Renate Kales van het podium verdween.

De vijfde en zesde ronde waren hierna het voorbeeld hoe spannend, enerverend en ook dramatisch de kegelsport kan zijn. Kina ging met 101 ht. onderuit terwijl Petra met een score van 129 ht. Marissa tot op 1 ht. naderde.

Met 631 ht. tegen 630 ht. zouden zij in de laatste ronde om de titel vechten en leek Renate een zekere derde plaats te hebben. Léék, want in de laatste ronde was het Petra die met 113 ht. haar slechtste moment had waardoor Renate haar, door een score van 122 ht. met 1 ht. passeerde en alsnog het zilver bemachtigde!

De dames kampioenen klasse AMarissa had zich ondertussen niet gek laten maken, en werd met een gemiddelde van 8,411 een waardig kampioene!Felicitaties voor de Kampioene en haar supporters hadden er al op gerekend!

Ook bij de heren werd in de eerste ronde de toon gezet, al was het hier concertmeester John van der Meulen die er met zijn eerste drie series van resp. 135 ht. en 2 x 134 ht. geen twijfel over liet bestaan welke toonhoogte deze middag zou klinken. Zijn naaste belagers mochten slechts de tweede en derde viool spelen, waarbij deze omschrijving eigenlijk onrecht doet aan de prestaties van die belagers.

Want wat te denken van de nummers 2 t/m 6 die na drie ronden onderling slechts 2 ht. verschillen, en na vier ronden slechts 3 ht.?

Na de vijfde ronde was de achterstand van nummer 3 Edwin Nijhof (658 ht.) op de nummer 2 Erik-Paul Tenwolde (659 ht.) nog slechts 1 ht. en zat Pierre Broersma (656 ht.) op het vinkentouw om alsnog een podiumplaats uit het vuur te slepen. Erik-Paul moest in de laatste ronde het hoofd voor Edwin buigen, die met een serie van 134 ht. op knappe wijze beslag op de tweede plaats legde.De heren kampioenen klasse A

De schade bleef (gelukkig voor hem) beperkt, want door een totaal mislukte laatste bal van Pierre (een 5…) behield hij nog een nipte voorsprong van 1 ht. om het brons te pakken.

Dat John in die laatste ronde met nog maar weer eens een 134 ht. bewees de terechte kampioen te zijn met een totaalgemiddelde van 8,867 wekte geen verwondering. Wel bewondering!

De uitslag is hier te zien En zie ook eens de filmpjes op de Facebook pagina van de KNKB